3-8 Μαϊου 2016 - Επίσκεψη των μουσικοποιητικών ομάδων "ΓΚΑΤΣΟΣ" και "ΚΑΒΑΦΗΣ" του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου στην Κωνσταντινούπολη


ΑΞΙΟΙ  ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ  ΤΗΣ  ΣΥΡΟΥ  ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ  ΣΤΗΝ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ   ΟΙ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ  ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ  ΟΜΑΔΩΝ   ΓΚΑΤΣΟΣ  και  ΚΑΒΑΦΗΣ  ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΑΝΩ  ΣΥΡΟΥ

ΜΑΓΕΨΑΝ  ΤΟΥΣ  ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΓΟΥΝ  ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΕΠΙ  15 ΛΕΠΤΑ  Ο  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ  ΜΑΣ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ   Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ  ΕΠΑΙΝΟΥΣΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΡΙΑΝΟΥΣ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ  ΠΟΥ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ  ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ  ΜΕΓΑΛΗ  ΤΟΥ  ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ- ΕΚΤΕΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ  ΚΑΙ  ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ  ΟΙ  ΟΠΟΙΟΙ   ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ   ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΙΔΟΜΕΝΗ  ΕΔΕΙΞΑΝ  ΜΕΓΑΛΕΙΟ  ΨΥΧΗΣ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΤΗΝ  ΑΝΩΤΑΤΗ  ΤΙΜΗΤΙΚΗ  ΔΙΑΚΡΙΣΗ – ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ  ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ  ΧΑΛΚΗΣ – ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ– ΑΠΕΝΕΙΜΕ  ΣΤΟΝ  ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ‘’ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ’’    

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΠΡΟΥΣΗΣ  ΚΑΙ  ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ  ΤΗΣ  ΑΓΙΑΣ  ΤΡΙΑΔΑΣ  Κ.Κ.  ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ  ΛΑΜΠΡΙΝΙΑΔΗΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ   ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ  ΚΑΒΑΦΗ  ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΘΟΥΣΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ- ΣΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ  ΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ  ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΣΕ  ΕΛΒΕΤΙΑ – ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΤΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  14 και 15 Μαΐου 2016  ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ  μιλάει στο TEDX ΠΑΤΡΑΣ  και  στο  συνέδριο  ‘’ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ’’

Το  φημισμένο τους αφιέρωμα στον  Αλεξανδρινό ποιητή    ΄΄Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ’’  παρουσίασαν  την  Τετάρτη  4  Μαΐου 2016  στην  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ  της  Χάλκης  οι συντελεστές της  ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ στη  Μεγάλη Αίθουσα εκδηλώσεων  της Σχολής, η οποία κοσμείται από  φωτογραφίες  Πατριαρχών, Μεγάλων Ευεργετών,  Ηγουμένων ,  Σχολαρχών και καθηγητών της  Σχολής και της  Ιστορικής  Ιεράς Σταυροπηγιακής  Μονής  της Αγίας Τριάδας.  


Μεταξύ αυτών και ο δικός μας μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Εφέσου κυρός Χρυσόστομος Κωνσταντινίδης.  Την παράσταση παρακολούθησαν ο Ηγούμενος της Μονής,  Σχολάρχης  και  Μητροπολίτης   Προύσης  κ.κ. Ελπιδοφόρος  Λαμπρινιάδης,  ένας  λαμπερός  Ιεράρχης  και πνευματικός άνδρας , καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου,  ιερείς της Μονής  της  Αγίας Τριάδας και Έλληνες κάτοικοι της Χάλκης.   

Οι   καλλιτέχνες από τη Σύρο  απήγγειλαν και τραγούδησαν με background  το αριστουργηματικό τέμπλο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΜΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ.  Μετά το τέλος του αφιερώματος ο  Μητροπολίτης  Προύσης κ.κ.  Ελπιδοφόρος μίλησε εγκωμιαστικά για τους  Συριανούς καλλιτέχνες και  συνέδεσε την κατάθεση ψυχής που δίνουν οι ιερείς μπροστά στο Ιερό Βήμα με την κατάθεση ψυχής που έδωσαν  τα παιδιά της  ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.   

Για να εκφράσει  δε την ευαρέσκειά του για το αισθητικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης απένειμε  στον Μπάμπη Κουλούρα και στα παιδιά της  Ομάδας  την ανώτερη τιμητική διάκριση της  Σχολής:  Το μετάλλιο της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το Μετάλλιο της Αγίας  Τριάδας.  Οι  Συριανοί καλλιτέχνες  με τη σειρά τους παρέδωσαν στο  Μητροπολίτη  δώρο από το φίλο του Μητροπολίτη Σύρου κ.κ.  Δωρόθεο   Β’,   γκραβούρες  του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης,  τα βιβλία του Αλέξανδρου Γεννάδιου για τη μουσική, λουκούμια, χαλβαδόπιτες και  παστελλαριές.  

 Στους ιερείς  της  Μονής παρέδωσαν λιβάνι και καρβουνάκια προσφορά του Συλλόγου Μικρασιατών  Ερμούπολης Σύρου και του Συλλόγου Πελοποννησίων  Σύρου.Την Παρασκευή  6 Μαΐου 2016  οι συντελεστές της  ΟΜΑΔΑΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ παρουσίασαν το αφιέρωμά τους  στον ποιητή της ΑΜΟΡΓΟΥ στην  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ  ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ   παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.   Ο Μπάμπης Κουλούρας ευχαρίστησε τον  Οικουμενικό μας Πατριάρχη για την τιμή να παρευρεθεί για δεύτερη φορά σε παράστασή τους.  Την παράσταση παρακολούθησαν:  η  διευθύντρια της  Σχολής  κ. Βικτωρία  Λαιμοπούλου, καθηγητές,  μαθητές  καθώς και  οι Ομογενείς μας  πρόεδροι των ΑΧΕΠΑ Νέας  Υόρκης και  Μόντρεαλ προσκεκλημένοι από τον Πατριάρχη.   
Ο  Οικουμενικός μας  Πατριάρχης, ένας αληθινός διανοούμενος  Ιεράρχης,  παρακολούθησε με προσήλωση την παράσταση για το Νίκο Γκάτσο,  χειροκρότησε με ενθουσιασμό  και  στο τέλος της σηκώθηκε και μίλησε συγκινημένος περισσότερο από 15 λεπτά  για την παράσταση και τους συντελεστές,  για το έργο του ποιητή και για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Συριανοί για τους πρόσφυγες της  Ειδομένης. 
 Ο Μπάμπης  Κουλούρας μετέφερε  στον Πατριάρχη μας μήνυμα  κι’  ένα μπουκάλι παλιό κρασί από τον πρόεδρο της Καθολικής  Ιεραρχίας της  Ελλάδος ,  τ. Επίσκοπο Καθολικών Σύρου κ.κ.  Φραγκίσκο Παπαμανώλη,  ως αντίδωρο για το Σταυρό που του χάρισε ο Πατριάρχης στη Μυτιλήνη,  γκραβούρες του Δήμου μας,  τα βιβλία για τη μουσική του  αλησμόνητου  γιατρού Αλέξανδρου Γεννάδιου,  το dvd  με το οδοιπορικό στην Ειδομένη  και το ημερολόγιο του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης.  Η διευθύντρια της Σχολής κ. Βικτωρία Λαιμοπούλου  χάρισε στους  Συριανούς καλλιτέχνες   ένα μεγάλο  πίνακα με  τη φωτογραφία της  Μεγάλης του  Γένους  Σχολής,  ενώ εκείνοι της ανταπέδωσαν δώρα και αναμνηστικά  από τη  Σύρο. 

 Οι Ομογενείς θεατές κάλεσαν την Ομάδα της Σύρου  να δώσει παραστάσεις  σε Μόντρεαλ και  Νέα Υόρκη.  Οι καθηγητές της Σχολής   κ. Κώστας Κυρατσόπουλος και Γιάννης  Γιγουρτσής  συνετέλεσαν  τα  μέγιστα στην προετοιμασία, διοργάνωση της εκδήλωσης και στην υποδοχή  της  Ομάδας. 


Το Σάββατο 7 Μαΐου 2016  οι συντελεστές της  ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ μετέβησαν στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στη  Χαλκηδόνα, όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το αφιέρωμά τους  στον ΚΑΒΑΦΗ  στο επιβλητικό κτίριο της εκεί   Ελληνικής Κοινότητας. 

Την  παράσταση παρακολούθησαν πολλοί  Έλληνες αλλά και Τούρκοι φίλοι του Καβάφη.  Ο Πρόεδρος της Κοινότητας  Δρ.  Γιώργος  Στεφανόπουλος,    καθηγητής του  Πανεπιστημίου  ΙΣΙΚ της Τουρκίας,   κλείνοντας την  εκδήλωση είπε ότι  δεν θα μπορούσε να διανοηθεί  ότι θα πήγαινε να δει ένα τόσο ολοκληρωμένο  αφιέρωμα, μια τόσο άρτια παράσταση. 
Οι  Έλληνες  της  Κοινότητας παρέθεσαν μια πολύ όμορφη δεξίωση προς τιμήν των Συριανών καλλιτεχνών  και αντάλλαξαν  δώρα μέσα  σε μια αδελφική  ατμόσφαιρα.  Ομογενής  θεατής από την Ελβετία ζήτησε από τους Συριανούς την υπόσχεση να δώσουν και στην  Ζυρίχη  μια παρόμοια παράσταση.   Οι  Συριανοί καλλιτέχνες  των  μουσικοποιητικών  Ομάδων  ΓΚΑΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΦΗΣ  επέστρεψαν στο νησί  συγκλονισμένοι  από  το ταξίδι ψυχής  στην Πόλη,  για τις στιγμές που έζησαν κοντά στους  Έλληνες , που συνεχίζουν ολίγοι  και γενναίοι να φυλάγουν Θερμοπύλες    
Τις  Ομάδες  ΓΚΑΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΦΗΣ αποτελούσαν οι :  Μπάμπης  Κουλούρας,  Νικολέττα Ρούσσου,  Αντώνης  Κονσολάκης,  Νίκος  Απέργης,  Ζαννής  Μαραγκός, Νίκος  Ρούσσος,  Χρυσούλα  Κεχαγιόγλου,  Ελπίδα  Γαδ,  Γεωργία Λίτσα,  Μάκης  Πρίντεζης, Βαγγέλης  Αραγιάννης και  Ρεγγίνα  Σοφού.      Χορηγοί στο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη   ήταν :  ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος,  η BLUE  STAR  FERRIES,  η Θεολογική Σχολή της  Χάλκης,  η Μεγάλη του  Γένους  Σχολή, η βιοτεχνία λουκουμιών ΚΟΡΡΕΣ  και η βιοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων  Κώστα Πρέκα. 

Το  Σάββατο  14 Μαΐου   ο Μπάμπης Κουλούρας θα  είναι ένας από τους  εισηγητές στο 2Ο  tedx της Πάτρας   που  έχει για θέμα τις ευκαιρίες και  μιλάει για την περιπέτεια της ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ενώ  την Κυριακή 15 Μαΐου   μιλάει στο Συνέδριο  της  Ένωσης Κοινωνικών Φορέων  ‘’ Πυλώνες  Αλληλεγγύης’’  που έχει θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία της  ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.  και είναι υπό την αιγίδα  του π. Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Κωστή Στεφανόπουλου.
           

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάφορα δημοσιεύματα για την "ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ"

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις της "Ομάδας Καβάφης"

Σύρος – Μέγαρο café 19-12-2018. Παρουσίαση του CD του Μπάμπη Κουλούρα «Απ’έξω και τραγουδιστά»