Παρίσι 17-5-2013 - Ελληνικό Σπίτι - Πανεπιστημιούπολη - Fondation Hellénique - la Cité Internationale Universitaire de Paris - Vendredi, le 17 mai 2013




Στο υπέροχο Παρίσι, την πόλη του φωτός και των μεγάλων επαναστάσεων, του πνεύματος, των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, βρέθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 η «Ομάδα Καβάφης» του Π.Σ Άνω Σύρου, προσκαλεσμένη από τη Διεύθυνση του Ελληνικού Σπιτιού (Fondation Hellénique Universitaire), για να παρουσιάσει το αφιέρωμά της στο σπουδαίο Αλεξανδρινό «Κ.Π. Καβάφης – απ’έξω και τραγουδιστά» στα πλαίσια του έτους Καβάφη – 150 χρόνια από τη γέννηση του αγαπημένου των ποιητών.
Το Ελληνικό Σπίτι ιδρύθηκε το 1932 με πρωτοβουλία του Νικόλαου Πολίτη, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Βενιζέλου, καθηγητή στο Παρίσι και πρεσβευτή, και με τη χρηματοδότηση εκατοντάδων ομογενών. «Επανιδρύθηκε», θα λέγαμε σήμερα, το 1945, υποδεχόμενο τους περισσότερους από τους τόσους- σημαντικούς- υποτρόφους της γαλλικής κυβέρνησης. Έζησε και τη δική του μικρή εξέγερση-κατάληψη τον Μάη του ΄68.
Το Ελληνικό Σπίτι είναι πια ένας θρύλος Ιστορίας, διεκδικήσεων, αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια, ένα προπύργιο επιστημονικής έκφρασης, έρευνας, πολιτισμικών αναζητήσεων και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου. Από αυτό έχουν περάσει πολυσήμαντες προσωπικότητες όπως ο Αξελός, ο Γαβράς, ο Κριαράς, ο Αγγελόπουλος, ο Μυταράς κ.α.
Τους συντελεστές της παράστασης υποδέχτηκε, παρουσίασε και προσφώνησε η οικοδέσποινα κυρία Μαρία Γράβαρη – Μπάρμπα, διευθύντρια του Ελληνικού Σπιτιού, καθηγήτρια στη Σορβόννη. Στην αντιφώνησή του ο Μπάμπης Κουλούρας σκηνοθέτης και επικεφαλής της Ομάδας, ευχαρίστησε την κυρία Γράβαρη για την τιμητική πρόταση και την ευκαιρία που δόθηκε στην Ομάδα για την παρουσίαση του αφιερώματος στον Καβάφη, για τη ζεστή φιλοξενία και τη φιλικότητα με την οποία αντιμετώπισε τη Συριανή Ομάδα.
Οι συντελεστές της «Ομάδας Καβάφης» έδωσαν μία από τις καλύτερες παραστάσεις τους και γοήτευσαν τους Γάλλους και Έλληνες θεατές που κατέκλυσαν το Ελληνικό Σπίτι της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού.
Στην εκδήλωση κυριάρχησε η συγκίνηση και η μέθεξη στον απαράμιλλο κόσμο της ποίησης που προκαλεί ο λόγος του Αλεξανδρινού. Πολλοί από τους θεατές είπαν ότι ήταν από τις ωραιότερες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στο Παρίσι. Ήταν δε η πρώτη παράσταση – αφιέρωμα που έγινε φέτος στη Γαλλία για το έτος Καβάφη.
Η ικανοποίηση της Διευθύντριας κας Μαρίας Γράβαρη – Μπάρμπα μετουσιώθηκε στην έκφραση της βούλησής της, αυτό το αφιέρωμα στον Καβάφη να παρουσιαστεί φέτος και στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Το ακροατήριο του Ελληνικού Σπιτιού, το αποτελούσαν άνθρωποι του πνεύματος, καθηγητές πανεπιστημίου, διανοούμενοι και πολλοί φοιτητές της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης, μεταξύ των οποίων και Συριανοί.
Παρών στην παράσταση ήταν ένας ευπατρίδης του Διπλωματικού Σώματος,  ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Παρίσι κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης με τη σύζυγό του, ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του για την Ομάδα Καβάφης και πρότεινε να επαναληφθεί η παράσταση και στις Βρυξέλλες, όπου από τον Ιούλιο θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρέσβης της Ελλάδας εκεί.
Το ταξίδι της Ομάδας Καβάφης συνεχίζεται στο 31ο Φεστιβάλ της Καρδίτσας στις 8 Ιουλίου, στις 22 Ιουλίου με την πανσέληνο στο Ινστιτούτο Κυβέλη στη Σύρο, σε Λέρο και Κω στα μέσα Ιουλίου, στο Φεστιβάλ Τροφωνίων στη Λιβαδειά στις 14/9, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 20/9, ενώ τον Οκτώβριο και μετά, παίζει σε Αλεξάνδρεια, Στοκχόλμη, Γενεύη κ.α. 


                                           Φωτογραφίες από την παράσταση

Η Διευθύντρια κα Γράβαρη παρουσιάζει την Ομάδα Καβάφης





































Ο ηθοποιός Constant μεταφράζει στα Γαλλικά

Η Ομάδα Καβάφης με την κυρία Γράβαρη - Μπάρμπα και το φίλο και συνθέτη Μίνωα Βουτσίνο

Απόσπασμα από την παράσταση






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύρος – Μέγαρο café 19-12-2018. Παρουσίαση του CD του Μπάμπη Κουλούρα «Απ’έξω και τραγουδιστά»

Σύντομα βιογραφικά των μελών της Ομάδας «ΚΑΒΑΦΗΣ»

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις της "Ομάδας Καβάφης"