Πάτρα 21,22 Ιουνίου 2014 - Πολυχώρος Επίκεντρον





      Η ΜΙΣΗ ΜΑΣ  ΚΑΡΔΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ  ΠΑΤΡΑ…

      Βγήκαμε στον πηγαιμό για την Πάτρα, για να μιλήσουμε απ’έξω και τραγουδιστά για τον Καβάφη στο “Επίκεντρο+”,  καλεσμένοι από το «Πλήρωμα 94» με τη χορηγία της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ και όπως πάντα της Blue Star Ferries και των ωραίων ανθρώπων της που μας στηρίζουν σταθερά και ανυποχώρητα.

Πήγαμε στις 21 και 22 Ιουνίου στην Πάτρα να εορτάσουμε με τον Αλεξανδρινό την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και τη 10η επέτειο από τη λειτουργία της Γέφυρας, αυτού του θριαμβικού κατορθώματος της τέχνης, όπως θα έλεγε και ο Καβάφης.

          Πήγαμε προχθές στην Πάτρα. Μιλήσαμε, απαγγείλαμε και τραγουδήσαμε απ’ έξω και τραγουδιστά για τον Καβάφη σε δύο παραστάσεις στον υπέροχο Χώρο Πολιτισμού Επίκεντρο+  του άλλου χορηγού μας, εξαίρετου  ποιητή και όχι μόνο,  
Αντώνη Σκιαθά.

       Κατάμεστο το Επίκεντρο+ και τις 2 ημέρες. Οι Πατρινοί θεατές, ένα ιδανικό κοινό, μας άκουγε με συμπάθεια και προσήλωση και μας βοήθησε να βγάλουμε από μέσα μας τα συναισθήματα και τη συγκίνηση που γεννάει η ποίηση του Καβάφη.

          Προχθές είμαστε στη Πάτρα για να μιλήσουμε για τον Καβάφη, όχι μόνο στο Επίκεντρο+ τελικά, αλλά και κάτω από τη Γέφυρα με ξεναγό ένα έξοχο στέλεχός της, το Συριανό Γιάννη Φρέρη, έναν  άνδρα με τρυφερή ψυχή και ανοιχτό μυαλό, που από την πρώτη στιγμή που τον συναντήσαμε γίναμε φίλοι.

        Κάτω από τη Γέφυρα, στα βράχια του Πατραϊκού, συντροφιά με το Γιάννη και τους ανθρώπους της Γέφυρας, με τον Αντώνη Σκιαθά και τα παιδιά του «Πληρώματος 94» τραγουδήσαμε την «Φραγκοσυριανή», το «Επέστρεφε» και απαγγείλαμε την «Ιθάκη».

       Προχθές στην Πάτρα το «Πλήρωμα 94»  μας ξενάγησε στο αδελφάκι του Απόλλωνα της Σύρου, στο θέατρο Απόλλων της Πάτρας. Ένα
αρχιτεκτονικό θαύμα του Ερνέστου Τσίλλερ, που ο χρόνος  του έχει πλήξει την ομορφιά και τη σταθερότητα. Ένα μοναδικό μνημείο Τέχνης και πολιτισμού, που καταρρέει κάτω από την αδιάφορη ματιά της πολιτείας. Προσθέτουμε στην αγωνία των πατρινών φίλων του θεάτρου και τη δική μας κραυγή για τη διάσωσή του.

        Προχθές στην Πάτρα περπατήσαμε στα Ψηλά Αλώνια, προσκυνήσαμε στον Άγιο Ανδρέα, ήπιαμε τον καφέ μας στο λιμάνι, πήγαμε στο Ρωμαϊκό Ωδείο και στα άλλα θαυμαστά που έχει η αριστοκράτισσα και βασίλισσα του καρναβαλιού Πάτρα, επισκεφτήκαμε την ACHAIA CLAUSS, όπου το χαμογελαστό στοιχειό της ελληνικής οινοποιίας, μια ξεχωριστή γυναίκα, η Τόνια Ράπτη, μας ξενάγησε με πάθος, γνώση και γλαφυρότητα  στα μυστικά αυτής της θρυλικής οινοποιίας.

Ο Μπάμπης Κουλούρας απήγγειλε κι’ εδώ ποιήματα του Αλεξανδρινού, όπως τα  «Τείχη»  τη  «Συνοδεία του Διονύσου» και την «Ιθάκη» και η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου τραγούδησε Καβάφη και δημοτικά τραγούδια. Στην ACHAIA CLAUSS μεθύσαμε από τα δυνατά κρασιά που μας πρόσφερε με ευγένεια η  όμορφη οικοδέσποινα Τόνια Ράπτη.

      Προχθές βρεθήκαμε για τρεις  ημέρες στην Πάτρα και επιστρέψαμε στη Σύρο. Επιστρέψαμε στο νησί μας με τις ψυχές μας γεμάτες από πρωτόγνωρα συναισθήματα. Με κέρδη που κανείς δεν θα  μπορέσει  να μας τα πάρει πίσω. Με γνωριμίες που έγινες φιλίες. Με αβεβαιότητες και ανασφάλειες που έγιναν εμπιστοσύνη, με χειροκροτήματα που έγιναν δάκρυα λύτρωσης και συγκίνησης, με δώρα πολύτιμα που δύσκολα ανταποδίδονται.

        Επιστρέψαμε στη Σύρο και στο λογισμό μας συνωστίζονται σαν αόρατος θίασος με μουσικές εξαίσιες με φωνές, ο Γιάννης Φρέρης της Γέφυρας, με το ζεστό παιδικό χαμόγελο, ο Αντώνης Σκιαθάς και οι άνθρωποι του Επίκεντρου+, η Τόνια Ράπτη, η δημοσιογράφος του thebest.gr κα Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, που μας συγκλόνισε με όσα έγραψε για μας και την παράστασή μας  (Τι υπέρτατη αμοιβή, τι μέγα κέρδος είναι να σε επαινεί μια τέτοια σπουδαία δημοσιογράφος με τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα εύγε της)

       Επιστρέψαμε στη Σύρο και ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής μας βρίσκεται μεθυσμένο μέσα στη ζεστή αγκαλιά του «Πληρώματος 94».
 
      Τόσο πολλοί, τόσοι φιλικοί, τόσο ευφάνταστοι, τόσο δραστήριοι, τόσο φιλόξενοι, τόσο παθιασμένοι, τόσο ενωμένοι τόσο χαριτωμένοι άνθρωποι του Πολιτισμού μέσα στο πλήρωμα 94!... (Πλήρωμα 94 είμαστε πια πλήρωμά σας).

         Επιστρέψαμε στη Σύρο με τη βεβαιότητα ότι η Πάτρα θα μας ξαναδώσει το ωραίο ταξίδι.  Επιστρέψαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χαθεί ποτέ όταν έχει τέτοιους πολίτες.
Αδέρφια της Πάτρας σας ευχαριστούμε

Ομάδα Καβάφης του ΠΣ Άνω Σύρου.




 


Στιγμές από την παράσταση
Ο Μπάμπης Κουλούρας με τον συριανό Υπεύθυνο Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ προλογίζουν την παράσταση



Η Ομάδα Καβάφης στο Επικεντρο+

Αναμνηστική στην Achaia Clauss

Η Ομάδα Καβάφης με τους πατρινούς φίλους από το 'Πλήρωμα 94' έξω από το Θέατρο Απόλλων της  Πάτρας




Αγαπητοί φίλοι,
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε αντιπροσωπευτικό άρθρο της δημοσιογράφου κας Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, από το site thebest.gr, το οποίο αντικατοπτρίζει την απήχηση που είχε στο κοινό της Πάτρας η «ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ», κατά τις παραστάσεις που έδωσε  με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και του εορτασμού της 10ης επετείου από την κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. 

.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύρος – Μέγαρο café 19-12-2018. Παρουσίαση του CD του Μπάμπη Κουλούρα «Απ’έξω και τραγουδιστά»

Σύντομα βιογραφικά των μελών της Ομάδας «ΚΑΒΑΦΗΣ»

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις της "Ομάδας Καβάφης"