Ελσίνκι 25 Μαρτίου 2017ΟΙ  ΣΥΡΙΑΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ  ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
ΟΡΘΙΟΙ  ΕΠΕΥΦΗΜΟΥΣΑΝ  ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ  ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ‘’ΓΚΑΤΣΟΣ’’ ΚΑΙ ‘’ΚΑΒΑΦΗΣ’’ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ .
Μεγάλη συναυλία στο Θρυλικό Θέατρο SAVOY  του Ελσίνκι  για τα 100 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Φινλανδικής Δημοκρατίας και τα 60 χρόνια του Φινλανδοελληνικού Συνδέσμου  του Ελσίνκι  το Σάββατο 25  Μαρτίου 2017.


Οι  καλλιτέχνες  των δύο  Μουσικοποιητικών Ομάδων ενθουσίασαν  με τα τραγούδια και τις απαγγελίες τους  το κοινό που κατέκλυσε το χώρο του φημισμένου Θεάτρου SAVOY. Οι Συριανοί  καλλιτέχνες  βρέθηκαν στο Ελσίνκι  προσκαλεσμένοι από το  Φινλανδοελληνικό Σύνδεσμο του Ελσίνκι  με την καθοριστική διαμεσολάβηση του  φίλου της  Σύρου Κίμωνα Παπαδόπουλου,  ο οποίος αποτελεί τον άτυπο πρέσβη μας στη Φινλανδία. 
Στο φουαγιέ του Θεάτρου μοιράστηκαν στους θεατές  εκατοντάδες διαφημιστικά φυλλάδια για τη Σύρο. Οι θεατές  του SAVOY  χόρεψαν και τραγούδησαν   ενώ στο τέλος της συναυλίας  χειροκρότησαν όρθιοι την ερμηνεία ενός  τρυφερού , εμβληματικού τραγουδιού της χώρας στα Φινλανδικά. 
Πάνω από 600 θεατές παραβρέθηκαν και απήλαυσαν την παράσταση την οποία άνοιξε ο επικεφαλής  των Ομάδων Μπάμπης Κουλούρας  μιλώντας για ένα μαγικό νησί ,  την Αρχόντισσα του Αιγαίου τη Σύρο,  προβάλλοντας το υπέροχο βίντεο για το Άγιο Πάσχα  στη Σύρο και προσκαλώντας Έλληνες και Φινλανδούς να επισκεφθούν  το νησί μας. 
Αμέσως μετά συνέχισε απαγγέλλοντας από στήθους  το απόσπασμα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη  ‘’Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική’’.   Ερμηνεύτηκαν 30 περίπου τραγούδια σε ποίηση ΚΑΒΑΦΗ και ΓΚΑΤΣΟΥ  καθώς και  το ποίημα ‘’ΙΘΑΚΗ’’ του ΚΑΒΑΦΗ  και  ‘’ΕΛΕΓΕΙΟ’’ από την ΑΜΟΡΓΟ  του Νίκου Γκάτσου.  Τη συναυλία παρακολούθησε σύσσωμο το Δ.Σ. του Φινλανδοελληνικού Συνδέσμου,  οι πρέσβεις της  Ελλάδας  και της Κύπρου κ.κ.  Καράμπαλης και  Σάββας ,  η επιτετραμμένη της  Ελληνικής πρεσβείας , πρόξενος κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, καθώς και ο αναπλ. Προϊστάμενος  του Ε.Ο.Τ.  Σκανδιναβίας  και Βαλτικής κ. Παύλος Μούρμας.  


Το Σάββατο  25 Μαρτίου  οι  Συριανοί καλλιτέχνες παρέστησαν στη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο που έγινε στο παρεκκλήσιο Kottikirko  του Ελσίνκι  χοροστατούντος του Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου.  

Στη συνέχεια παρευρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση που έγινε στην Ενοριακή Αίθουσα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από μέλη του Συνδέσμου και  με Ελληνικά ποτά και εδέσματα. Το ίδιο βράδυ  οι  Συριανοί καλλιτέχνες  έπαιξαν και τραγούδησαν στο Ελληνικό  Λαϊκό Γλέντι που έγινε στο κέντρο Berghyddan  του Κίμωνα Παπαδόπουλου,  όπου οι  Έλληνες  Ομογενείς και οι Φινλανδοί  φίλοι μας διασκέδασαν τραγουδώντας και χορεύοντας μέχρι πολύ αργά.

Στην εκδήλωση αυτή ο Κίμων Παπαδόπουλος  απένειμε στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου τιμητική πλακέτα για την προσφορά του Συλλόγου και των Ομάδων του ΚΑΒΑΦΗΣ και  ΓΚΑΤΣΟΣ στην κοινωνία και στον πολιτισμό της Πατρίδας.    
 Την Κυριακή 26 Μαρτίου οι Συριανές Ομάδες επισκέφθηκαν το Ταλίν της Εσθονίας και λειτουργήθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Συμεών και Άννας. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Εσθονίας κ. Στέφανος , ο οποίος εορτάζει φέτος 30 χρόνια  πολύκαρπης Αρχιερατικής Διακονίας, προσκάλεσε  τους Συριανούς καλλιτέχνες στο πλούσιο κέρασμα που είχαν ετοιμάσει  εκεί  οι Ορθόδοξοι πιστοί του Ταλίν. Η Ελληνίδα πρέσβειρα στην Εσθονία κ.  Μαρία Καρνούτσου πρότεινε στις  Ομάδες της Σύρου να δρομολογηθούν παραστάσεις τους και στην Εσθονία με τη σύμπραξη της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα μέλη των μουσικοποιητικών Ομάδων Γκάτσος και Καβάφης  πέταξαν για την Ελλάδα τη Δευτέρα 27 Μαρτίου γοητευμένα από την άψογη φιλοξενία των Ομογενών μας  και  ικανοποιημένα γιατί οι παραστάσεις τους σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.  


(Ένα μικρό video με στιγμές από την παράσταση)


             Τις  μουσικοποιητικές Ομάδες ΓΚΑΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΦΗΣ αποτελούσαν:  Ο επικεφαλής των Ομάδων Μπάμπης Κουλούρας, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Ελπίδα Γαδ, Νικολέττα Ρούσσου,  Έφη Ζαϊτίδου, Ρεγγίνα Σοφού, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Αντώνης Κονσολάκης,  Νίκος Απέργης, Νίκος Ρούσσος,  Ζαννής Μαραγκός, Μάκης Πρίντεζης και Βαγγέλης  Αραγιάννης.  Διοργανωτής των εκδηλώσεων του ταξιδιού στη Φινλανδία ήταν ο Φινλανδοελληνικός Σύνδεσμος του Ελσίνκι, ο Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας και Βαλτικής, η επιχείρηση του Ελσίνκι GAVRIELIDES  FOODS,  η Blue Star Ferries και  η βιοτεχνία Συριανών  λουκουμιών  ΚΟΡΡΕΣ.  Για  την προμήθεια διαφημιστικού υλικού και αναμνηστικών είχε μεριμνήσει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου-Ερμούπολης  κ. Θωμαή Μενδρινού.  Υπεύθυνος συντονιστής της όλης διοργάνωσης ήταν ο λάτρης της Ελλάδας και της Σύρου Κίμων Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος του Φινλανδοελληνικού Συνδέσμου,  ο οποίος και ετούτη τη φορά σήκωσε με πολλή αγάπη και φροντίδα το βάρος της φιλοξενίας των Συριανών καλλιτεχνών. Η  επόμενη παράσταση της Ομάδας Καβάφης θα είναι στις 27 Μαΐου  στην Καβάλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάφορα δημοσιεύματα για την "ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ"

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις της "Ομάδας Καβάφης"

Σύρος – Μέγαρο café 19-12-2018. Παρουσίαση του CD του Μπάμπη Κουλούρα «Απ’έξω και τραγουδιστά»