Σύρος 22-7-2013 - Ινστιτούτο Κυβέλη


 
Κάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου, 22/7/2013, όπως πριν από 7 ακριβώς χρόνια στο μαγευτικό Κίνι, η «Ομάδα Καβάφης» του Π.Σ. Άνω Σύρου, παρουσίασε το φημισμένο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αφιέρωμά της στον Καβάφη «Κ. Π. Καβάφης – απ’ έξω και τραγουδιστά», τιμώντας έτσι και στη Σύρο το έτος Καβάφη, 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή (1869-1933). Πλήθος φίλων της ποίησης και του Καβάφη κατέκλυσαν την όμορφη αυλή του Ινστιτούτου Κυβέλη, τη μικρή πλατεία και τα σκαλιά πίσω από το Ινστιτούτο.
Την ώρα που το χρυσοκίτρινο ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου πρόβαλε ανάμεσα από τα δυο υπέροχα καμπαναριά του ολόφωτου Αγίου Νικολάου, η «Ομάδα Καβάφης» ξεκίνησε το αφιέρωμά της και καθώς το φως της πανσελήνου έκανε τη θάλασσα του Αιγαίου να μοιάζει με ένα απέραντο ασημένιο χαλί, 32 ποιήματα του Αλεξανδρινού, μελοποιημένα και από στήθους, πλημμύρισαν τον αιθέρα της νύχτας του Ιουλίου με την αισθητική τους δύναμη. Μέσα, ίσως σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, οι θεατές της παράστασης παρακολούθησαν το αφιέρωμα από τη στέγη του Ινστιτούτου Κυβέλη, ενώ οι συντελεστές, βρίσκονταν στη στέγη του απέναντι φιλόξενου σπιτιού της οικογένειας Ρούσσου, απολαμβάνοντας έτσι ένα σπάνιο, εικαστικό -  φυσικό σκηνικό.
Στο τέλος της παράστασης οι θεατές χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τους καλλιτέχνες της Ομάδας Καβάφης, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία, πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά εμφάνιση. Αμέσως μετά, η φιλόξενη – ευγενική οικοδέσποινα και δ/ντρια του Ινστιτούτου Κυβέλη κα Βαλεντίνη Ποταμιάνου, μίλησε με όμορφα λόγια για τη βραδιά και άφησε τη θεϊκή φωνή της Μαρίας Κάλλας να καταλάβει τις ψυχές με τη Casta Diva από την όπερα NORMA του Vincenzo Bellini.
Μεταξύ των εκατοντάδων θεατών, παραβρέθηκαν και 3 οικογένειες φίλων της «Ομάδας Καβάφης» που ήρθαν από τη μακρινή Βοστώνη στη Σύρο για να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα, ανταποδίδοντας έτσι τη επίσκεψη της Ομάδας το 2011 και επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους δεσμούς της απαράμιλλης φιλίας και εμπιστοσύνης που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να οικοδομεί σταθερά και παντοτινά.
Ήταν οι οικογένειες Ιωαννίδη, Βούλγαρη και Ιατρού από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων της Βοστώνης. Η Ομάδα αφιέρωσε την παράστασή της στην Ελληνική Ομογένεια.  Ήταν εκεί ο καλλιτεχνικός δ/ντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας κος Νίκος Ευθυμιάδης με την οικογένειά του, ο παθιασμένος λάτρης της Σύρας Βαγγέλης Περρής με τη σύζυγό του Χαρά Κατσαρή και τους φίλους τους, ο διακεκριμένος ιατρός πλαστικής χειρουργικής Dr Γιάννης Λύρας με τη σύζυγό του Παρρή Ράπτη, επίσης διακεκριμένη ιατρός ενδοκρινολόγος, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΔΣ Σύρου – Ερμούπολης κος Αντώνης Μαρκουλής, η γνωστή δημοσιογράφος της Αθήνας Άντζυ Νομικού, εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ, πολλοί φίλοι της «Ομάδας Καβάφης» και του Ινστιτούτου Κυβέλη και βέβαια η κυρία Κυβέλη Θεοχάρη, ψυχή και εκείνη του Ινστιτούτου. Συντελεστές της παράστασης, ο επικεφαλής και σκηνοθέτης της Μπάμπης Κουλούρας στην από στήθους απαγγελία, στην ερμηνεία των τραγουδιών η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, στην αφήγηση η Νικολέτα Ρούσσου και έπαιξαν οι μουσικοί Κατερίνα Βαρδούση, Αποστόλης Μάρης, Νίκος Ρούσσος, Βαγγέλης Αραγιάννης, Αντώνης Κονσολάκης, Ζαννής Μαραγκός και Νίκος Απέργης. Τη θαυμάσια ηχητική και φωτιστική κάλυψη είχε ο Νίκος Κοντιζάς και οι συνεργάτες του. Η εκδήλωση ήταν μία συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Κυβέλη, του ΟΠΑΣ και του Π.Σ. Άνω Σύρου.
Αντί εισιτηρίου εισόδου, οι θεατές ενίσχυσαν κατά την έξοδό τους τη Στέγη Ανηλίκων & Εφήβων Σύρου.
Επόμενη εμφάνιση της Ομάδας Καβάφης, στις 20-9-2013 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου μαζί με την Ομάδα θα απαγγείλουν ποιήματα του Καβάφη ο Αλέξης Κωστάλας και ο δήμαρχος της Θεσ/νίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Video από την κυρία Ξένια Παπαδημητρίου






Video από το WEB TV του SYROS TODAY








Φωτογραφίες: Δημ. Βαμβακούσης, Ξ. Παπαδημητρίου, Θ. Καλαβρού, Ν. Ρούσσος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύρος – Μέγαρο café 19-12-2018. Παρουσίαση του CD του Μπάμπη Κουλούρα «Απ’έξω και τραγουδιστά»

Σύντομα βιογραφικά των μελών της Ομάδας «ΚΑΒΑΦΗΣ»

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις της "Ομάδας Καβάφης"